EN

Published On: Tue, Apr 16th, 2013

Pilaful azer (cum gatim corect orezul)

pilaful azer

Pilaful are un loc important in bucataria azera. Pilaful este considerat “şah” (suveran) al mesei la orice eveniment important, precum nunta, sarbatorile si pomana. In Azerbaidjan, sunt foarte multe feluri de pilaf care se deosebesc prin componentele sosului, pentru ca orez se serveste separat, intr-un platou mare plat, cu o lingura mare si plata (lingura adanca si mica va distruge boabele de orez, ceea ce nu este admisibil in bucataria azera).

In acest articol, va oferim reteta pilafului fara sos (pilaful in Azerbaidjan se mai numeste ““), iar sosurile pentru fiecare fel de pilaf vor fi descrise in articole separate.

Pentru pilaf de obicei se foloseste orezul basmati alb (boabe lungi, subtiri, care nu lasa mult amidon in timpul fierberii.

Mod de preparare:

1. Este recomandat ca orezul sa fie spalat cu apa rece, pana apa va deveni transparenta. Daca permite timpul, se mai recomanda ca orezul sa fie lasat in apa rece 3-4 ore sau peste noapte (nu este obligatoriu).

2. Intr-o cana mica puneti foarte putin şofran (un strop), turnati apa fiarta ca sa-l acopere. Cana trebuie acoperita cu o farfuriuta si lasata cateva ore (infuzie).

sofran

3. Intr-o oala cu fundul gros fierbem, la foc mare, apa cu suficienta sare (1 lingura de sare pe 1 litru de apa).

4. Separat, se topeste untul (100g unt pentru 1 pahar de orez).

5. Cand apa incepe sa fiarba, se pune orezul pe foc mare.

6. Peste aproximativ 8-10 minute (boabele trebuie sa se lungeasca, dar inca sa mai fie putin tari inauntru, sa crontaneasca), se toarna orezul cu multa grija intr-o strecuratoare.

pilaful azer 1

7. Fundul oalei se unge cu untul, se pune “gazmah”, o crusta speciala care si ea deosebeste pilaful azer, oferindu-i si aspect estetic, si gust mai special. In acelasi timp, gazmahul previne arderea orezului. Exista cel putin 3 moduri de preparare a gazmahului. Putem sa intindem coca simpla (faina, sare si apa), potrivit dimensiunii fundului oalei. Sau putem folosi o parte din orez semipreparat (din strecuratoare), sa-l amestecam cu un ou batut si iaurt gras, iar a treia varianta este sa punem rondele de cartofi.

8. Peste gazmah (in cazul in care este coca sau cartofi) se unge cu untul si se pune restul de orez din strecuratoare, cu lingura mare si plata. Orezul trebuie pus cu multa grija, impufat, fara sa se formeze cocoloase (daca boabele s-au lipit intre ele, pilaful nu mai este considerat bine facut), de aceea in niciun caz nu se apasa orezul si se lasa pufos in oala.

9. Peste orez se toarna restul de unt topit si şofranul (putin) care ii ofera culoarea aurie si aroma speciala.

10. Capacul oalei trebuie invelit intr-un prosop pentru a preveni ca aburile sa se condenseze pe capac si sa scurga inapoi in oala. Oala se lasa pe foc mic, cel putin o ora (se poate lasa si 2 ore), timp in care orezul lasa apa complet. Capacul nu trebuie ridicat in acest timp.

pilaful azer 5

11. Dupa ce orezul este gata, el se pune intr-un platou mare (trebuie lasat pufos), va avea o nuanta aurie si va straluci la soare. Peste orez se pune gazmahul taiat in bucati.

pilaful azer gazmah

 

 

 

 

 Nuş olsun!!!

Pofta buna!!!

 

 

About the Author